Skip to main content

«Ja, tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei; det skjønner jeg ikke» heter det i Ibsens Peer Gynt fra 1867. Avstanden er stor fra intellektuelt å forstå at endring er mulig eller nødvendig, til det å begripe de konsekvenser som følger, kompleksiteten som berøres og ikke minst til det å mestre gjennomføringen i praksis.

Gjennomføringen, det var der det skortet for Peer. Vår erfaring er at det samme dessverre gjelder for endringsprosjekter ute i virksomhetene i næringslivet. Riktignok på et ganske annet grunnlag.

Hvordan måler man vellykket gjennomført endring? De fleste gjør jo dessverre ikke dette, ikke engang på intensjonsnivå. Vellykket endring skal gi tilgang til ønsket gevinst. Ingelin Killengreen er derfor inne på noe der hun på lederplass i Computerworld peker på at «målrettet arbeid med gevinstrealiseringer er en av de viktigste faktorene for å lykkes med IT-investeringen».

Altfor ofte ser vi kulturendringsprosjekt og organisasjonsutviklingsinitiativ utilsiktet kledd opp som IT-prosjekt, med håndtering deretter, og dertil påfølgende trist utfall. Nyutnevnt til årets IT-sjef, benyttet Roger Schäffer ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt anledningen til å proklamere at det finnes ingen IT-prosjekter, bare endringsprosjekter. Dette må kunne betegnes som å sparke inn åpne dører for oss som jobber med dette til daglig. Samtidig ser vi at langt de fleste prosjekter det her er snakk om, fortsatt plantes meg begge beina i form av eierskap og operativ ledelse i IT-avdelingen. Riktignok ofte med en pyntebukett fra forretningssiden i styringsgruppen.

5 tips for å lykkes med ditt IT-prosjekt

Vellykket omstilling krever ledelse, tilstedeværelse og nærhet til der de positive effektene skal oppstå. Ved å følge en enkel huskeliste er sjansen større for å lykkes med ditt «IT-prosjekt»:

  • Etabler en plan, et målbilde folk forstår med definerte ønskede effekter
  • Sørg for tydelig kommunikasjon (hvorfor og hva) og eierskap på riktig sted/nivå
  • Mål fremgang underveis, fremhev og marker små og store fremskritt
  • Ikke «slipp taket» ved endt prosjekt, hold fokus og ikke tillatt tilbakefall til gamle vaner
  • Sørg for at det er gjenkjennelig når business caset er oppnådd (for dét finnes selvfølgelig)

Forandring fryder heter det. Jo, det kan være det, men da skal man sannelig gjøre sin hjemmelekse både før, under og etter forandringen også!

En ny versjon av Peer Gynt så dagens lys på Gålå i fjor sommer. Også det bestandige kan altså endres – og denne gangen til det bedre ifølge anmelderne og de som sitter med billetter til årets nær utsolgte oppsetning.

God sommer!

Legg igjen en kommentar