Bjørn Unnerud har vært Økonomi- og IT-direktør i Voice Norge i over ti år. I denne perioden har han stått midt i en digital transformasjon, en logistisk revolusjon og en kulturell omstilling. Nå pakker han kofferten – ikke bare for å forlate Voice, men for å reflektere over hvordan fremtidens CFO må navigere mellom datakraft, forretningsforståelse og menneskelig innsikt.
Bjørn Unnerud (40)
Rolle: Tidligere økonomi- og IT-direktør, Voice NorgeAS
Utdanning: Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI
Bakgrunn: Økonomi, IT og forretningsutvikling i selskaper som Voice, Vitus Apotek og SEB
Fra transaksjoner til relasjoner og fortid til fremtid
Da Bjørn Unnerud startet sin karriere som Financial Controller var økonomifunksjonen svært transaksjonsorientert. Bilag, fakturakontroll og avstemming var daglige gjøremål for flesteparten av de ansatte. Den øvrige tiden gikk i stor grad med til rapportering.
«Over de siste årene har det skjedd et markant skifte og fokuset har snudd. Målet er nå å få flest mulig av de ansatte i økonomifunksjonen ut i linjen som aktive deltakere og sparringspartnere for operative og taktiske beslutninger. Beslutninger som påvirker fremtiden. Teknologiutviklingen har gjort dette mulig. Det som vil skille de beste fra de øvrige vil i stor grad være de som evner å automatisere transaksjonskontrollen, og benytte datakraft for å si noe om fremtiden. De siste års utvikling innen kunstig intelligens åpner daglig for nye muligheter, for de som ønsker og evner å ta del i den.»
For Unnerud er dette kjernen i fremtidens CFO rolle: å være brobygger og navigatør.
«Felles for de fleste aktører innen Retail er at organisasjonen jobber i parallell med mange ulike tidslinjer og planleggingshorisonter. Fra innkjøp, produktvikling, salgsplaner og aktiv kampanjestyring og lageroptimalisering. Det er avgjørende at CFO området har tilstrekkelig forståelse for verdikjeden og evner å tilgjengeliggjøre informasjon for korrekte og tidsriktige beslutninger som minimerer risiko og maksimerer avkastning på en bærekraftig måte.»
Teknologi som driver og dilemma
Unnerud har deltatt i flere teknologiskift. Blant annet utrulling av ny teknologi, ERP og POS oppgraderinger og migrering av ulike teknologiplattformer til skymiljøer. Hva digital transformasjon betyr for den enkelte bedrift avhenger av bransje og kontekst. Fra hans forrige jobb i Voice trekker han fram et eksempel.
«Vi var blant de første i Nord-Europa med full RFID-merking av alle plagg. Det har revolusjonert varetellingen og forbedret lagerpresisjonen drastisk. Vi teller 9000 artikler på 35 minutter – hver butikk gjør dette ukentlig.»
Samtidig erkjenner han at ikke alt har gått på skinner.
«Implementering av teknologi har først og fremst en verdi der den skaper et kommersielt fortrinn, hurtigere prosesser eller bedre innsikt. Den beste formen for automatisering, er å spørre seg ‘hvorfor gjør vi dette, egentlig?’ og heller slutte å utføre oppgaver som ikke tilfører verdi.»
Den beste formen for automatisering, er å spørre seg ‘hvorfor gjør vi dette, egentlig?’ og heller slutte å utføre oppgaver som ikke tilfører verdi.
Fra tall til teknologi – en bredere CFO-rolle
Selskaper på tvers av bransjer tar i bruk skyteknologi, standardiserer sine prosesser og etablerer "state of the art"-plattformer med moderne arkitektur. Men for Unnerud handler det ikke om hvilken plattform man velger, men hvordan teknologien tas i bruk på tvers av virksomheten.
«Teknologi er ikke lenger noe som tilhører IT. Det er en del av alles hverdag – og som CFO må man forstå hva dét betyr for beslutningene som tas.»
CFO-rollen er ikke nødvendigvis blitt mer teknisk i seg selv, men den krever en ny form for oversikt: Å vite hvordan data flyter, hvilke analyser som ligger bak tallene – og hvilke fallgruver som skjuler seg i automatiserte prosesser. Det handler om å gjøre teknologien forståelig, nyttig og tilgjengelig – slik at den støtter gode beslutninger. Ikke tar dem for oss.
«Det er ikke teknologien alene som driver transformasjon. Du må ha folkene med deg. Teknologi som ikke adopteres, er verdiløs.»
Ledelse i en teknologidrevet virkelighet
Unnerud har en tydelig filosofi om at IT-prosjekter må eies av forretningen.
«Det skjer ofte at teknologimiljøene, i sitt ønske om å drive innovasjon, løper rundt i organisasjonen med integrasjonsplattformer, spesialistverktøy, skyteknologi og AI – og leter etter noen i forretningen som kan ‘eie’ det. Problemet er at prosjektene settes i gang før eierskapet er avklart, og til slutt står mange slitne igjen med et ansvar de ikke har fått tid eller kompetanse til å følge opp. Det hjelper ikke at det står et navn i Confluence eller Jira – eierskap krever forpliktelse og oppfølging.»
Han etterlyser også større åpenhet i ledergrupper: «Vi må tørre å si ‘dette forstår jeg ikke’. Hvis ikke gjør vi dårlige valg – eller ingen valg.»
En kulturreise – ikke bare en teknologisk reise
«Alt handler om folk, sier Unnerud. – Vi kan ha verdens beste systemer og strategier, men hvis ikke folkene er med, får vi det ikke til. La meg gjenta meg selv; Teknologi uten adopsjon er verdiløs.»
Han bruker sin egen reise som eksempel: «Da jeg begynte i økonomi, var det den som var best i Excel som hadde makta. Nå kommer Copilot og gjør det på sekunder. Hvis det hadde eksistert da, hadde jeg vært arbeidsledig. Det sier noe om hvor fort det går.»
La meg gjenta meg selv; teknologi uten adopsjon er verdiløs.
En fotnote til slutt – eller kanskje et komma?
Etter elleve år i selskapet har Bjørn Unnerud valgt å forlate Voice. «Det kan hende det er en midtlivskrise, sier han og smiler. – Men det føles riktig. Hva jeg skal gjøre? Det vet jeg ikke ennå. Kanskje blir det retail, kanskje tech. Kanskje rådgivning.»
Men én ting er sikkert:
«Du kommer ikke unna tverrsnittet av økonomi, teknologi, mennesker – det er der CFO-rollen lever nå. Og det er der beslutningene må tas.»
Av: Erik Jansson, Partner i Tellmann